Уторак, Новембар 21, 2006

Пингвин у земљи великих мрежа

Када се помену озбиљне мреже, мисли се на Cisco Systems, Juniper, Nortel...

Наведене фирме имају велики број својих уређаја уско специјализованих за мреже. Сваки од уређаја има свој оперативни систем, попут Cisco IOS-a или JUNOS-a. 

Истина је да поменути лидери нису без разлога најбољи у ономе што производе и Cisco с правом каже да нема пакета који путује по Интернету, а да није прошао кроз Cisco уређај. Велики број стандарда и протокола у светској мрежи долази управо из креативног рада инжењера ове куће.

Нажалост, све софтверске имплементације наведених фирми је у затвореној, неслободној форми.

Што се рутирања тиче, слободан софтвер, на срећу, има свог тркача! Ради се о пакету демона (процес сервера) који су уједињени под именом quagga-0.98.6 и трчe на БСД и Линукс платформама.  

Oвај пројекат је незванични наставак познатког zebra пакета, који је стао у еволуцији пре пар година. Главни програмер, тј. шеф пројекта је Куниширо Ишигуро.

Уједињени су сви најбитнији протоколи за динамичко рутирање, отвореног стандарда:

 

  • RIP (верзије 1 и 2)
  • OSPF (вер. 3)
  • IS-IS
  • BGP (вер.4)

 

Сви протоколи подржавају IPv6, или имају верзију која има ту подршку (RIPng).

Кроз следеће текстове поделићу са вама моје утиске и оцене из коришћења и поређења слободног софтвера са решењнима "Великих".

zebra [Одговори]

Taman sam hteo da pomenem zebru ;) kad ne lezi vraze ;) ... Zezao sam se pre par godina sa zebrom i bio sam iznenadjem koliko je to bilo dobro.. nazalost ruteri su mi VRLO VRLO usko grlo pa sam mogao samo da blejim... Do tada mi amaterska resenja u vidu linux servera zavrsavaju poslove... (staticke rute prvenstveno uz par dinamickih, kao i neki vpn/forwaidng... Kontrola je poprilicno dobra, pogotovu uz iproute2 paket.. ali mislim da se ovde radi o dve razlicite teme.... :) ali ipak da se ukljucim u raspravu... Ajde napisi bas da povatam neke termine :)

Comment by dmc (11/21/2006 03:22)

RE: ZEBRA [Одговори]

Napisacu u sledecem tekstu o 2-3 pojma rutiranja i razlikama u protokolima.

Danas se za staticke konfiguracije i staticko rutiranje uglvanom koristi par komandi "ifconfig", "route".

iproute2 je jedan vrlo kompletan skup alata za "moderne mreze". Njegova namena je da izmedju ostalog zameni doticni par komandi (ifconfig, route) sa robustnijim i fleksibilnijim programima. Tu se moze takodje naci PBR (policy based ruting), "inteligentnije" staticko rutiranje.

Dakle, sto se tice dinamickog rutiranja, nekada je tu bila zebra, a danas je to njen fork quagga.

Comment by veljko (11/21/2006 12:40)

iproute2 @dmc [Одговори]

dmc,
bilo bi super ako bi hteo da napišeš koju liniju o paketu iproute2 :)
Možda čak i otvorimo diskusiju o tim silnim alatima, jer ih stvarno ima...

Comment by veljko (11/22/2006 00:53)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме