Среда, Новембар 22, 2006

Dia - векторски дијаграми под Линуксом (и више)

Како наслов каже, овај програм служи превасходно за векторске дијаграме. Клон Мајкрософтовог Visio, Dia је, по мени, један од малих бисера слободног софтвера без кога је у процесу концепције пројекта све много теже.

 

Поред ординарног "цртања" шема, вредност овог програма такође је значајна за оне програмере који користе UML  у олакшавању креације процеса, актора, класа...

 

Дуги низ година сам се питао како то да нико не направи "порт" одличних Cisco стенцила (векторски нацртани симболи) за овај програм. Исти су ме служили за црање мрежних дијаграма, али сам за то био приморан да користим MS Visio.

 

Тај порт је могуће урађен сад већ давно, али сам ја тек данас имао по први пут прилику да то откријем и тестирам у креирању пар дијаграма за моје текстове.

 

Обрадовала ме је чињеница да је велика већина симбола које сам користио у Visiu присутна и у Dia, а и само прављење шема је врло лако (у оба програма).

 

За моје потребе, не могу више тражити. Срце ми је пуно и дајем једно одличан 5.

Субјективно? Да.

Прецењено? Можда, али ствар завршава посао.

Оцените сами. 

 

dia [Одговори]

HM, probam sam jednom da ga koristim i ima je neki bag kod izvozenja dijagrama u bilo koji bitmap.. nadam se da je to sada reseno.. jer je program ULTRA upotrebljiv i lak za koriscenje.. a naravno i free!!!

Comment by dmc (11/22/2006 09:32)

RE: DIA [Одговори]

Problema vise nema. ;) Bar ono sto sam isprobao, radi.

To mora da je bio neki prastari bug, jer secam se dobro 2001. sam u njemu radio logicku reprezentaciju za jednu bazu podataka i nije bilo problema u eksportu u sliku.

Inace digarami iz tekstova za rutiranje su direktno eksportovani u jpeg iz Dia. :)

Comment by veljko (11/22/2006 21:52)

dia [Одговори]

znas sta moze biti da je problem kod mene.. znas kada rucno kompajliras stvari .. moguce je da ne pokupi neku krucijalnu biblioteku ili ne enablujes nesto.. ;)) Zato je tu Slackbuild :))) (za pomoc) ... Pogotovu kod exportovanja slika.. moze biti da ne nadje -jpeg -png ili nesto... A kod svakog pucanja kompajliranja ja ga "nastelujem" da prodje na "silu" :)) a jos je na ovom mom rh-u ;) tako da ajde :)

Comment by dmc (11/24/2006 07:33)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме